2024-2025 Eğitim öğretim yılı sancılı başladı. Kamuda “tasarruf” tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan İşgücü Uyum Programı (İUP) yüzünden çok sayıdaki okulumuz temizlik görevlileri ve güvenlik personeli olmadan derslere başlamak zorunda bırakıldı.

   Yakın dönemde kamuda geçici eleman çalıştırma biçiminin ismi TYP (Toplum Yararına Program) idi. 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir yönetmelik ile TYP’den vazgeçildi. Yeni uygulama eskisini mumla aratacak koşullar içeriyor.
Üstelik okullar açılmasına rağmen uygulama başlatılmadı. Okullar ve öğrencilerin önemli bir bölümü temizlik ve güvenlik açısından adeta kaderlerine terk edildi…

OKUL TEMİZLİĞİNİ KİM YAPACAK ?

   İUP kapsamında İŞKUR tarafından gönderilmesi beklenen emekçiler programın  ilk dört haftası 5 gün, devam eden haftalarda da sadece 3 gün çalışabilecek…
İUP kapsamında çalışan emekçilere “günlük 566,73 TL” ödenecek. 
Çalışılan gün sayısı ve ödenen düşük ücret koşulları yüzünden bu programa eleman bulma sıkıntısı yaşanırken, emekçilerin asgari ücretin altında çalıştırılması da olağan hale getiriliyor.
   Okullar açıldığı halde program hala uygulanmadı. Uygulandığında elemanlar sadece 3 gün çalışılabileceği için, geriye kalan günlerde okulların, sınıfların, tuvaletlerin, spor salonlarının, yemek alanlarının temizliği kim tarafından, nasıl sağlanacak ?
Temizlik personeli ihtiyacının ne zaman karşılanacağı belli bile değil…
Düzenli temizlenemeyen kalabalık okul ve sınıf ortamlarında ortaya çıkabilecek hijyen sorunlarının yaratabileceği ciddi sağlık sorunlarının sorumlusu kim olacak  ?

GÜVENLİK GÖREVLİSİ YOK !..

İşgücü Uyum Programı’nda, okulların güvenlik görevlisi ihtiyacının nasıl karşılanacağından hiç söz edilmiyor. 
Tüm okullarımızda eğitim öğretim sabahın çok erken saatinde başlayıp ve akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Öğrencilerimizin her türlü güvenliği açısından güvenlik görevlisi istihdamı acilen karşılanmalıdır.
Geçtiğimiz yıllarda Eskişehir’de bazı okullarda yaşanan ve yaralanmalarla sonuçlanan vahim olayları unutmayalım….
Bazı merkezi okullarda aile birlikleri tarafından karşılanmaya çalışılan görevlilerin ücretleri okullara ciddi ekonomik külfetler getirmektedir. Bu durumun sonucunda da zorunlu bağış ya da kayıt paraları ister istemez gündeme gelmektedir.
GÖSTERİŞ VE SAVURGANLIK DEVAM !.. 
    Okullarımızda temizlik ve güvenlik görevlisi ihtiyacı hâlâ karşılanmamışken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, kuşe kâğıda basılıp özel zarflarla tüm 1. sınıf öğrencilerine binlerce mektup göndermesi, ülkedeki ekonomik sıkıntıları göz ardı eden bir davranıştır. Kamu kurumlarının her alanda tasarruf yapmak zorunda olduğu, öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının maddi sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde, bu mektubun maliyeti düşündürücüdür. 

İLK DERS….

    Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim döneminin ilk dersinin 
“ Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Mücadelesi ” konusu ile açılacağını duyurdu.Çok güzel. Ancak,bu güzel konunun sonunda  “Vatanı sevmek ,çocukları sevmek ve korumakla başlar..”sözü de anımsanır ve açıklanırsa ilk ders çok daha anlamlı olacaktır…