Yeni eğitim-öğretim döneminde öğretmenlerin mesleki eğitim çalışmaları 2 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Tüm okullar 9 Eylül’de açılacak. Buna karşın, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması hala gerçekleştirilmedi.

 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için gerçekleştirilen sözlü sınavlar (Mülakat), 1 Temmuz'da başlamış ve 10 Ağustos'ta sona ermişti. Bu süreçte toplamda 60 bin aday, sınavlara girerek öğretmenlik hayallerini gerçekleştirmek için mücadele etti. Ancak, sınavların bitmesinin üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen mülakat sonuçları hala açıklanmadı.

NEDEN AÇIKLANMIYOR ?

     Sınav sonuçlarının gecikmesiyle birlikte kamuoyunda puanlama sistemi ve mülakat sonuçları hakkında çeşitli iddialar dolaşmaya başladı.

Adaylar, sonuçların neden açıklanmadığına dair endişe duyarken, henüz mülakat sonuçları, itiraz süreçleri ve göreve başlama tarihleri hakkında resmi bir açıklama yapılmış değil.

     Seçimler öncesinde öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağı sözü verilmişti. Ancak verilen sözler tutulmadı.

2023 KPSS notu ile yapılması gereken atamalar MEB’in “mülakat” ısrarına takıldı.  MEB, 14 Mayıs’ta “Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik” kapsamında değişiklik yaptı. Bu değişikliğe göre atamalarda genel puana, KPSS notunun %50’si, sözlü sınavın %50’sinin etkili olması kararlaştırdı. Böylece 1 Temmuz’da atamalarda mülakat süreci başladı,10 Ağustos’ta sonlandı.

Bu değişiklik sonrasında eğitim iş kolundaki sendikalar atama puanının hesaplanmasının iptali için mahkemeye başvurdular.

ASIL AMAÇ NEDİR  ?

    Danıştay’ın karar vermesine kadar ki süreçte MEB’in öğretmen açığını nasıl kapatacağı ciddi bir sorun oluşturuyor.

Bakanlığın bu kapsamda ücretli öğretmenlik uygulamasına başvurmasını, öğretmen istihdam sürecini askıya alarak ve düşük ücretlerle eğitimi sürdürmesi bekleniyor.

Eğitimciler bu uygulamanın kamusal eğitimde seviyenin iyice düşmesine ve öğretmenlik mesleğinin değerinin daha aşağıya çekilmesine neden olacağını düşünüyorlar.

ÇOCUKLARI DÜŞÜNEN YOK !..

    Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 20 bin sözleşmeli öğretmenin mülakat sonuçlarının açıklanmasını, Danıştay’dan çıkacak kararı beklediği gerekçesiyle ertelemesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Bilerek yürütülen bu süreç sadece mülakata alınan 60 bin öğretmen adayının ve ailesinin değil tüm eğitim sisteminin belirsizlik içinde sürüncemede bırakılmasına  neden olmaktadır.

    Okulların açılmasına çok kısa bir süre kalmasına rağmen mülakat sonuçlarının hala açıklanmamış olması nedeniyle öğretmenler mesleki çalışma eğitimlerine katılamayacaklar ve dersler çok uzun süre boş geçecektir. Ataması yapılamayanların bu saatten sonra özel sektörde iş bulmaları da mümkün olmayacaktır.

    Daha eğitim öğretim yılının başında MEB’in mülakat ısrarı yüzünden yaşanacak bu boşluktan doğal olarak en büyük zararı yine çocuklarımız görecektir.

Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin eğitimi, bu tür belirsizlikler ve boşluklarla riske atılmamalıdır. Bu nedenle mülakat sonuçları ivedilikle açıklanmalı ve öğretmen atamaları okullar açılmadan gerçekleştirilmelidir.

Çocuklarımızın geleceğinin  iktidar sahiplerinin siyasi gelecek hesaplarından  çok daha önemli olduğu unutulmamalıdır…..