Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), mevcut siyasi partiler içinde parti içi muhalefetin en sert biçimde yapılabildiği nadir partilerden biridir.
. Belediye meclis üyelerinin belirlenmesi sürecinde de bu durum değişmedi.
CHP Odunpazarı’nda geçtiğimiz dönem meclis üyeliği yapan 13 kişi, Tepebaşı’nda ise 17 kişi listelerde yeniden yer almadı.
“SABUN KÖPÜKLÜ, SULU SİYASET!..”
Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı belediye başkanlarının belirlenmesi sürecinde yaşanan sıkıntılar Kazım Kurt ve Ahmet Ataç’ın siyasi nezaket ve olgunlukları sayesinde aşıldı. Siyaseten yıpranmamış ve Yılmaz Hoca’nın yanında deneyim kazanmış Ayşe Ünlüce’nin Eskişehir halkından tahminlerin çok üzerinde ilgi ve destek görmesi diğer iki değerli Başkanımızı da hareketlendirdi. Şu anda üç başkan adayı da kendi seçim çevrelerinde açık ara önde gidiyor. Rakiplerinin “sabun köpüklü, bornozlu, sulu (!)” hikayeleri farkın daha da açılmasını sağlıyor.
Bu seçim dönemine kadar CHP belediye meclis üyeliği için hiç bu kadar çok adayın istekli olduğunu görmedim. Bu kadar çok aday olunca tartışmaların ve kırgınlıkların yaşanması kaçınılmaz oldu. Elbette bu tepkilerin içinde kendileri listeye giremediği için kızgın olanlar var. Ancak haklı eleştiriler de yok değil…
BAŞKAN SOLCU AMA….
Kazım Başkan kendini “solcu/halkçı/devrimci” olarak tanımlar. Bizler de bu tanımı yüzünden kendisini çok severiz. Ancak, muhaliflere göre; listelerde bu tanıma uyanların sayısı çok fazla değil.
Odunpazarı kontenjan listesinin başında geçen yıl olduğu gibi yine Nihat Çuhadar var. Anahtarlı listelerle belli sıralara gelen ve defalarca meclis üyeliği yapan Figen Kahya, Cahide Tetik gibi bazı adaylar için “değişim sloganı bazıları için geçerli değil mi?” diye soranların sayısı oldukça fazla.
TMMOB’daki başarılı çalışmalarından tanıdığımız İnci Şentuna’nın ilk sırada yer almasında Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ERİAD) olumlu etkisi de hissediliyor.
Eskişehir’in sevilen sanayicilerinden Sinan Özeçoğlu belli ki kendi yerine oğlu ESGİAD üyesi Çağrı Özeçoğlu’nu siyasete yönlendirmiş. Çağrı Özeçoğlu’nu, Sinan Bey ile birlikte Celalettin Kesikbaş’ın belediye meclisindeki temsilcisi olarak görenler var.
Eskişehir’in alt yapısını çok iyi bilen, belediye bürokrasisinin duayenlerinden Ali Çalışkan’a yedek listenin 7. sırasının verilmesi hayli tepki topluyor. Ali Bey’in aslında kontenjandan ilk sıralara yazılması gereken bir kişi olduğu konusunda (maymuncuk listeleri hazırlayanlar hariç) tüm partililer birleşiyor.
TEPEBAŞI’NDA ESGİAD RÜZGARI!..
Tepebaşı listesinde kontenjandan ilk sırada Hasan Ünal’a yer verilmesi çok isabetli bir tercih olmuş. Eskişehirliler Harita Mühendisi Hasan Ünal’ı önümüzdeki yıllarda çok daha üst siyasi görevlerde görebilirler.
Kontenjan listesinin sürpriz ismi Erdal Şahbaz, belli ki Eskişehirspor macerasından sonra şimdi de siyasete soyunmuş.
Erdal Bey halen Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) Onursal Başkanı. Tepebaşı listesinde Başkan Vekili Kerem Toparlar ile birlikte çok sayıda ESGİAD üyesi genç bulunuyor. (Aynı durum Odunpazarı listelerinde de mevcut). Çoğunu yakından tanıdığım çok iyi eğitimli genç iş insanları, siyasi ve ideolojik yönlerini de geliştirdikleri zaman belediye meclisleri üzerinden Eskişehir’e ayrı bir hava katabilirler.
Tepebaşı meclisinde ESGİAD üyelerinin çokluğu Erdal Şahbaz’a başkan yardımcılığı hatta daha ötesi yolları açabilir.
İlk sırada yer alan Fikriye Güven Zaptiye belediyeciliği iyice öğrendi. Başarılı çalışmaları ile tanıdığımız Sivrihisarlı Fikriye Hanım bu dönemde de başkan yardımcılığını kimseye bırakmaz.
Listeye 14. sıradan giren TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Güler Ezgi Doğan Turan, CHP Kütahya meclis üyesi. Geçen seçimlerde Kütahya CHP milletvekili adayı olan Güler Hanım’ın adını önümüzdeki günlerde Eskişehir siyaset dünyasında daha çok duyacağımızı şimdiden söyleyebilirim.
Sivil toplum örgütlerinde başarılı çalışmaları gözlenen genç isimlerin listeye yazılması çok doğru bir yaklaşım olmuş. Ancak, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Avukat Cem Gökçe Uyar ile Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Mehmet Avcı’ya listede seçilemeyecek kadar gerilerde yer verilmesi bu camialarda ciddi tepkilere yol açmış görünüyor.
MUHALİFLER NE YAPIYOR?
Son günlerde özellikle Atatürk Bulvarı’nda bir mekanda sürekli toplanan muhalifler arasında partiden istifa etmeyi ya da CHP yerine başka partileri/adayları desteklemeyi düşünenlerin olduğunu duyuyorum.
CHP, kuruluş değerlerine, Cumhuriyet kazanımlarına, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, emeğe saygılı, evrensel demokrasiye uyumlu, demokratik sol/sosyal demokrat/devrimci bir partidir. Bir kitle partisi olan CHP’nin belediye meclis üyeleri belirlenirken temel ilkelere bağlı olmak koşulu ile makul ölçüde siyasi dengelerin gözetilmesi anlaşılabilir. Ancak siyasi dengeler ya da oy hesapları uğruna sağcılara hatta gericilere verilen aşırı tavizlerin, ahbap/çavuş ilişkileri ile yürütülen siyasetin CHP’ye geçen seçimlerde neler kaybettirdikleri unutulmamalıdır...
ŞİMDİ BİRLİK ZAMANIDIR!..
Belediye meclis üyeleri listesindeki “demirbaş” bazı isimlerin sürekli varlığına, bazı isimlere ise listelerde yer verilmemesine gösterilen tepkilerin haklı yönleri oldukça fazla olabilir. Ancak, listeleri beğenmeyerek partiden istifa etmek veya başka partilere/adaylara oy vermeyi düşünmek gittikçe otoriterleşen RTE/AKP/ MHP iktidarının değirmenine su taşımaktan başka işe yaramayan tehlikeli bir oyun olur. Bunun yerine parti içinde demokratik muhalefet yaparak sürdürülen mücadelenin seçim sonrasına bırakılması daha doğru bir yaklaşım gibi görünüyor.
Zaten 1 Nisan’dan itibaren CHP’de, Genel Merkez düzeyinde tüm hesapların yeniden masaya yatırılacağı şimdiden bellidir…