İYİ Parti ile ilgili bu köşede epey yazılar yazdım, birçok öngörüde bulundum. Bulunduğum öngörü ve tespitlerin hepsi gerçekleşti. Bununla övünecek ya da sevinecek halimiz yok. Aslında Türkiye demokrasisi adına üzülmemiz gerekir.

Çünkü dışardan biri olarak bizlerin gördüğü gerçekleri maalesef İYİ Parti üst yönetimleri göremedi ya da gördüğü halde aldırış etmedi, belki isteyerek bilerek!

Aslında hepimizin bildiği gibi İYİ Parti, MHP’de genel başkanı ve parti yönetimini değiştirmek yola çıkan insanların bir araya gelmesi ile kurulan bir parti.

MHP’yi ele geçiremeyince İYİ Parti’yi kurma çalışmalarına başladılar. Tabi arada da MHP’yi de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kucağına ittiler. MHP’yi o kadar çok sıkıştırdılar ki, Bahçeli can havliyle Adalet ve Kalkınma Partisi’ne sığındı.

Daha sonra İYİ Parti toplumda karşılığının olduğunu gördü ve partileşme sürecini başlattı. Bir sürü engellerle karşılaştı. Neyse ki CHP onun imdadına yetişti ve partinin seçimlere girmesini sağladı. Tabi bu arada yine İYİ Parti’nin toplumdaki karşılığı hızla artmaya başladı. Bunun ana sebebi, AKP iktidara karşı “muhalif” olmalarından kaynaklanıyordu.

Daha sonra partiye katılan merkez sağdan isimlerle partinin “merkez sağ” parti olma girişimleri başladı. Parti merkez sağa yol alırken, içerdeki eski ülkücü-milliyetçi ekip bundan rahatsız olmaya başladı, çünkü kendi varlıklarının parti içinde tehlike altında olduğunu düşünüyorlardı.

CHP ile yerel seçimlerde yapılan ittifaklar İYİ Parti’yi daha büyütüyordu, Meral Akşener’in “Başkanlığa” talibim sözü, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının önünü açıyor, bu da CHP’li üyeleri ve seçmenleri memnun ediyordu.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi kurulan 6’lı masadan Meral hanımın, masayı “kumar masası” ilan edip aniden masadan kalkması Meral hanım için sonun başlangıcı mı, yoksa yeni bir başlangıç başı mıydı bunu zaman gösterecek.

Meral Akşener’in 2024 yerel seçimlerinde izlediği, “muhalefete muhalefet etme” politikası yerel seçimlerde çöktü. İYİ Partili birçok seçmen CHP’yi destekledi.

Meral Akşener’in, “muhalefete muhalefet etme” politikasının yanlışlığını dışardan bizler bile görüp yazdığımız halde, bu nedenle partiden istifalar olmasına bile aldırmadan sürdürmesi ne partisinin işine ne de muhalefete bir fayda sağlamıyordu. Kime fayda sağladığını bu günlerde anlayabiliyoruz artık.

13 Aralık 2023 bu köşede yazdığım bir yazıda;

“Ya da Sayın Meral Akşener, partisini, şimdi nerede tanımlamak istediğini sanırım kendisi de bilemiyor ya da biliyor, partisine gücü yetmiyor”. Demiştim.

Bugün anlıyoruz ki, Meral Akşener gayet bilinci bir şekilde ne yapmak istediğini biliyormuş! Derdi saraya kapak atmakmış.

Bunu Koray Aydın söylüyor ve istifa ederken diyor ki;

İYİ Parti, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı, Saray’la sembolleşen tek adam düzenine karşı, Türkiye'de hak, adalet ve medeniyet yolunun taşlarını döşemek için İYİ’ler ve Cesurlar Hareketi olarak yola çıkmıştı; Saray'a giden yolun taşlarını döşemek için değil”. 

Koray Aydın kim?

1999-2001’de bayındırlık ve iskân bakanı ve bir süre MHP Genel sekreteri,

2012’de MHP’de Bahçeli’ye karşı kaybeden Genel Başkan Adayı, (kaybetti)

2015 yılında yine MHP genel başkan aday adayı, aday olamadı (yaptırılmayan olağanüstü kongre)

2017 İYİ Parti kurucular kurulu üyesi, teşkilattan (örgütten) sorumlu genel başkan yardımcısı,

27 Nisan 2024 İYİ Parti genel başkan adayı (kaybetti)

24 Haziran 2024 İYİ Parti’den istifa,

Kısaca Koray Aydın, geçmişte MHP ve daha sonra İYİ Parti’nin en güçlü ve en ağır abilerindendi.

Bu çapta birinin İYİ Parti’den istifası partide tüm dengeleri alt üst eder.

Zaten Meral Akşener’in ayrılmasından sonra genel başkan adaylığında, Meral hanımın Müsavat Dervişoğlu’nu desteklemesi ve Meral hanımın açıklanamayan saray ziyareti Koray Aydın’ı istifaya götürdü.

Koray Aydın’ın bundan sonra ne yapacağı, İYİ Parti’nin geleceği ile çok ilgili, zamanla ne yaşanacak hep birlikte göreceğiz.

Ancak, bu kadar zorlu bir politik yolda artık, İYİ Parti’nin çok az şansı var.

Ve,

Önünde iki yol var.

Ya, saray ittifakına katılıp zamanla eriyip, buharlaşarak yok olacak.

Ya da “muhalefet bloğunda” kalarak, “İYİ Parti’nin iyi insanları” ile yeniden toparlanarak ve yüzünü merkeze sağa dönerek ve Meral Akşener’den uzaklaşarak politika yapmak.

Değilse İYİ Parti’de işler iyi gitmeyecek!