Bundan tam 9 yıl önce AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, bir basın toplantısı düzenlemiş ve Eskişehir Beyannamesini açıklamıştı.
1 Kasım seçimleri öncesi 27 Kasım 2015 tarihinde yapılan toplantıda benim aklımda kalan slogan 'Eskişehir tercihini yapıyor, üretim üssü oluyor' olmuştu. Bu slogan toplantının yapıldığı duvara da kocaman yazılmıştı.
Tarihler 2017'nin kasım ayını gösteriyordu. Neredeyse 4-5 yıldır ülkenin gündeminde olan yerli yüksek hızlı tren, yerli otomobil, helikopter motoru, tank motoru üretiminin hayata geçmesi ile ilgili ciddi çalışmalar yapılmaya başlanmıştı. Birçok il söz konusu üretimlerin merkezi olmak için sıraya giriyor, kentlerin önde gelen aktörleri üretim merkezlerinin kendi illeri olması için girişimlerde bulunuyor, ortak hareket ediyorlardı.
Eskişehir ise sanayicisi ile siyasetçileri ile ortak hareket edemediği yönünde eleştiriliyor ve üretim merkezi olunması yönünde basının çok istekli yayınlar yapmasına rağmen beklenen ivmeyi sağlayamıyordu. Bu konuda geç kalınmışlığın altı çiziliyordu.
Aslında Eskişehir'in ve Eskişehirlilerin geç kalınmışlığının altında Eskişehir’in üretim üssü olmasının ne anlama geldiğinin tam anlaşılamaması olmuştu. (Gerçi bugün bile hala bunu sanayiciler dışında tam ve net anlayan kimse yok).
Belki de Emine Nur Hoca, 'Eskişehir üretim üssü oluyor' diyerek o ateşi yakmak istemişti ama en başta kendi partisinin dinamiklerini ikna edememişti.
NEDEN ESKİŞEHİR ÜRETİM MERKEZİ OLMASIN?
Oysa 'Yerli üretimlerin merkezi Eskişehir' sloganı en çok da Eskişehir'e yakışıyor. Bu sloganı daha sonra ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş da kullanmış ve ESO seçimlerinde ilk göreve seçildiği dönem bu slogan etrafında sanayi politikalarını belirlemeye çalışmıştı. Nitekim Emine Nur Hocadan sonra Celalettin Kesikbaş da bu vizyonu ile oldukça fark yaratmıştı. Bugün geldiğimiz noktada da ise EOSB Başkanı Nadir Küpeli ve ETO Başkanı Metin Güler’in de bu slogan etrafında ekonomi politikaları oluşturduğunu çok iyi gözlemleyebiliyoruz.
Aslında bu konuda henüz tam anlamıyla bir geç kalınmışlık da yok. Çünkü üretim için hiçbir zaman geç kalındı ibaresi kullanılamaz. Emine Nur Hoca, 9 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı coşku ve heyecanı gösterip partisini ikna ederse, AKP’nin sanayici il Başkanı Gürhan Albayrak bu konuda elini masaya koyarsa, sanayicilerimiz son günlerde arttırdığı viteste devam ederse ve basın bu konuda aynı istek ve baskıyı sürdürürse neden 'Yerli üretimlerim merkezi Eskişehir' olmasın?
Kaldı ki Eskişehir sanayisi ve ekonomisi için oluşacak ortak akıl ve mücadeleye yerel yönetimlerin, belediye başkanlarının ve son seçimde Eskişehir’de birinci parti konumuna yükselen CHP yönetiminin sonsuz katkı sunacağına da olan inancım tam.
Bu tamamen sinerji ve istek işi...
Eskişehir'de bu hedefe uygun, bu vizyonu hayata geçirmek isteyen onlarca genç sanayici, siyasetçi, gazeteci olduğunu görüyoruz. Yeter ki biri katalizör görevi üstlensin.
Bu hedef doğrultusunda bir araya gelerek toplantılar yapılsa, TBMM ziyaretleri yapılsa, iktidarı- ana muhalefeti bu konuda yan yana çalışsa kazanan Eskişehir olur.
Çünkü;
· Eskişehir, Türkiye'nin önemli sanayi ve üretim merkezidir.
· Sektörel dağılıma göre sanayinin payı yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üzerindedir.
· Özellikle raylı sistemler, havacılık, dayanıklı tüketim malları ve savunma sanayinde önemli bir teknolojik altyapısı bulunmaktadır.
· Bu sektörleri destekleyen elektrikli makine ve teçhizat gibi yan sektörler de gelişmiştir.
· Rekabet üstünlüğü olan alanlarda teknoloji ve sanayi geliştirme merkezleri, kümelenmeleri ile Türkiye'nin örnek illerinden biridir.
· Eskişehir aynı zamanda verimli tarımsal üretime uygun toprak yapısı, bitkisel ve hayvansal ürünleri işleyen sanayi tesisleri, ihracat tarım ürünlerine uygun iklim ve toprağı, aktif çiftçi örgütleri ve tarım kooperatifleri ile tarımda potansiyeli yüksek bir bölgedir.
· Özetle, Eskişehir hedeflenen ileri teknoloji ve orta-ileri teknoloji ürünleri için tam bir inovasyon ve Ar-Ge üretim üssü olma özelliğini taşımaktadır.
· Türkiye’nin orta ve ileri teknolojide ihracatı %4 seviyesindeyken Eskişehir’in bu alanda ihracatı %30 seviyesinin üstündedir.
9 yıl önce bu hususları hatırlatan ve gündeme getiren Emine Nur Günay'a şu an Eskişehir'in çok ihtiyacı var. Kendisi en çok konuşması gereken bir zamanda daha fazla sessiz kalmamalı ve 9 yıl önce dediği gibi 'Eskişehir üretim üssü olmalı' diyerek yerel dinamikleri ateşleyebilir diye düşünüyorum.