Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni öğretim yılının açılmasına 24 saat kala yaptığı değişiklikler ve yetersiz açıklamalar hem velilerin hem öğrencilerin kafasını iyice karıştırmış durumda.
Göreve gelir gelmez 'karma eğitim' ve 'öğretmenlere beyaz önlük' takıntıları ile zaman kaybeden MEB, (derinlemesine çalışma yapılmadan ve 'sendikalar dahil' eğitim paydaşlarına danışılmadan) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, İlköğretim Haftalık Ders Çizelgesi ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi'ni değiştirdi.
Ortak sınavlar, açık uçlu sorular, test sınavlarının kaldırılması, ilkokullardan sınavların tamamen kaldırılması, sosyal sorumluluk görevi gibi birçok değişimin uygulama ayrıntılarında başta eğitimciler olmak üzere velilerin ve öğrencilerin ciddi bilgi eksikliği gözleniyor. Ama asıl kargaşa Bakan Yusuf TEKİN'in 'Sınav baskısından kurtaracak bir mekanizma hazırlığı yapıyoruz' sözlerinden sonra çıktı.
Bu açıklama, 2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrencilerde ve velilerde 'sınav sistemleri değişiyor mu?' endişesine ve telaşına yol açtı.
Eğitimciler, veliler, öğrenciler yapılan değişikliklerin ve açıklamaların sınav sistemlerinin de değiştirileceği izlenimini yarattığını ve bu belirsizliğin 8. ve 12. sınıflardaki çocukların motivasyonlarını düşürdüğünü belirtiyorlar.
SINAV SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?
MEB önce ortaokul ve liselerde 'ortak sınavlar' düzenlemesi yaptı. Hatta sınav takvimini bile belirledi. Bazı derslerden 'Ülke, İl ve İlçe, okul' olmak üzere ortak sınavlar yapılacak. Sınavların ilki, ülke genelinde 26-27 Aralık 2023 tarihinde yapılacak.
Bu sınavlar artık test usulü değil, klasik anlamda yazılı olarak uygulanacak. Sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Sınavlarda çoktan seçmeli, doğru/yanlış, eşleştirmeli test tipi sorular kullanılmayacak.
Okul sınavlarında yapılan bu değişiklikler 8. ve 12. sınıf öğrencilerinin girdiği LGS ve YKS soru sistemine uygun değil. Her iki sınavda da öğrencilere çoktan seçmeli test soruları soruluyor. Yani çelişkili bir durum söz konusu. Üstelik, 2018 yılından beri LGS için örnek soru yayımlayan MEB'in önümüzdeki Haziran ayında yapılacak sınava girecek öğrenciler için örnek soru yayımlamaktan vazgeçmesi sınav sistemlerinin değiştirileceğini düşündürüyor.
YİNE SON DAKİKAYA BIRAKMAYIN!..
Yapılan tüm değişiklikler mevcut merkezi sınav sistemleri ile uyumluluk göstermiyor.
Bu durum belirsizlikler içinde çalışmak zorunda kalan eğitimcilerde, öğrenci ve velilerde endişeye neden oluyor.
Maalesef eğitim sistemimiz yıllardır 'bir gece ansızın yapılan' tepeden inmeci uygulamalardan çok zarar gördü.
Mevcut sistemlere göre yapılan okulların ve öğrencilerin tüm çalışmaları, emekleri hatta velilerin maddi külfetleri bir anda boşa gidebilir.
Ne değişiklik yapacaksanız yapın ama hiç değilse bir kez olsun zamanında açıklayın. LGS ve YKS'nin, 8. Ve 12. sınıf öğrencileri için yaşamsal önemi olduğunu unutmayın.
Çocuklarımızın geleceğinin belirlenmesinde çok etkili olan böylesine önemli bir konuyu; (seçmeli ders değişikliği diye din derslerini dört saate çıkardığınız gibi…) oldu bittiye getirmeyin…