Milli Eğitim Bakanlığı, 'MEB-Örgün Eğitim 2022-2023' verilerini açıkladı.
Buna göre Türkiye'de geçen yıl okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 19 milyon 904 bin 679 öğrenci eğitim aldı.
Bu öğrencilerin 2 milyon 346 bin 654'ü yani yüzde 11,7'si açık öğretimde okuyor.
Önceki eğitim yılında bu rakam 1 milyon 738 bin 198'di. MEB verileri bir yıl içinde 608 bin 456 öğrencinin daha açık öğretime geçtiğini gösteriyor.
Bu öğrencilerin 337 bin 174'ü ortaokulda, 2 milyon 9 bin 480'i ise lise kademesindeki açık öğretimde okuyor.
MEB verileri, açık öğretimin asıl amacından saptığını ve giderek örgün eğitimin yerini almaya başladığını gösteriyor.
Bilindiği gibi, son yıllarda özellikle lise son sınıfta okuyan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan öğrencilerin örgün eğitimden çıkarak, açık liseye geçmeleri adeta 'moda' haline gelmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı yönetmelik değişikliği ile 'yeterli olmasa da' açık liseye geçişi zorlaştırdı ve sadece 'istisnai' durumlarda geçiş yapılabileceğini kararlaştırdı.
KİMLER AÇIK LİSEYE GEÇEBİLECEK?
MEB'in yaptığı düzenlemeye göre, 'Başta hafızlık eğitimi alanlar ile depremzede öğrenciler, taşıma yoluyla eğitim alanlar, sınıf tekrarına kalanlar, ikamet değişikliği nedeniyle devam edeceği aynı türden okulu bulunmayanlar, yurt dışında olanlar, bazı sporcular, temel eğitim kurumlarından mezun olup örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar…' gibi özel durumu olanlar açık liseye başvurabilecekler.
ŞİMDİ DE HAYALET LİSELER Mİ?..
Açık liseye geçişlere sınırlama getiren MEB'in bu düzenlemesinin ardından büyük kentlerimizde 'Hayalet Liseler' diye tanımlanmaya başlayan bir başka 'oluşum' haberleri dolaşmaya başladı.
İddialara göre, 'Bazı özel okullar üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerle anlaşma yapıyorlar. Anlaşmaya (!) göre; öğrencilerin okula devam zorunluluğu olmayacak ve yoklamalarda var gözükecekler. Bu kurumların, bazı özel öğretim kurslarıyla anlaşmalı, ortaklıkları, birliktelikleri var. Öğrenciler kayıtlı oldukları değil, anlaşmalı özel öğretim kurslarında tam gün üniversite hazırlık kursuna gidebilecekler.'
Vahim İddialar bu kadarla da kalmıyor; 'Bu tip kurumlara kayıt yaptıran öğrenciler Haziran'a kadar okula devam etmeyecek, devamsızlıktan sınıfta kalmayacağı gibi, yüz tam puan diploma notuyla Haziran ayında sınıfını geçip, yüksek diploma notuyla mezun olacaklar.'
'MERDİVEN ALTI' EĞİTİM!..
Büyük kentlerden başlayan ve Anadolu'ya yayılan iddiaları inceleyen MEB, öncelikle ruhsatsız faaliyet gösterdiği saptanan 2 bine yakın 'merdiven altı' özel öğretim kurumunun kapatılması için işlem başlattı.
Karekod uygulamasıyla ilgili denetimlere hız verilirken karekod uygulamasına geçmeyen kurumlar hakkında idari işlemler sürüyor.
Öğrencilerimizi istismar eden ve yasadışı olduğu kadar 'ahlak dışı' da olan bu tür sistemler eğitim sistemlerindeki denetimsizlikten ortaya çıkar.
Bu tür olumsuzlukların yaşanmasının asıl sorumlularından biri de; milli eğitim teftiş sistemini ve maarif müfettişlerini yıllarca işlemez hale getirerek eğitim kurumlarını denetim ve rehberlik hizmetlerinden uzak tutanlardır.
Bu konuda yurttaşlara düşen sorumluluklar da vardır. Velilerimiz ve öğrencilerimiz de, yasal açıdan suç kabul edilen uygulamaları yapan 'Hayalet Lise' gibi eğitim bataklıklarından ve kaçak kurs merkezlerinden uzak durmalıdırlar.
Umarım bu olumsuz ve zararlı yapılanmalar Eskişehir'e kadar ulaşmamıştır...