Başarsoft’un kurucu ortağı Alim Küçükpehlivan’ın staj yeri arayan öğrencilere yönelik tavsiyelerini içeren Linkedin postuna denk geldim. Başarsoft, bilişim teknolojileri alanında ulaştığı noktayla önemli bir başarı hikayesi olarak kabul edilebilecek bir teknoloji firması.
Bu başarı hikayesinin arkasındaki Başarsoft kurucu ortağı Alim Küçükpehlivan’ın bu tavsiyeleri de tüm yükseköğretim öğrencileri ile paylaşmaya değer. Bu nedenle onun bu postunu köşemden paylaşmak istedim.
“Sevgili Staj Yeri Arayan Öğrenci (SYAÖ),
Öncelikle şirketler iyi stajyer öğrenci bulurlarsa almak isterler. Çünkü mezun olduğunda işyerine layık bir çalışan adayını staj esnasında görebilme şansı vardır. Ayrıca sektöre nitelikli çalışan kazandırmak, sadece stajyere ve veya şirkete değil, sektöre ve ülkeye de kazandırır.
Peki iyi stajyer adayı öğrenci kimdir? Ne istediğini bilen, mezun olduğunda çalışacağı yeri belirleyebilmek için alternatif hedef şirketlerde staj yapmak isteyen, işi tanımak, işyerini tanımak, yeni şeyler öğrenmek için bilmediği konuları sormak, gözlem yaparak çıkarımlarda bulunmak gibi nitelikler iyi stajyer olacağınızı/olduğunuzu gösterir. Peki bir CV bile yazmadan staj yeri aramakta neyin nesi? Eşinizi dostunuzu firmaların üstüne salmakta neyin nesi? Böyle bir aday zaten baştan "iyi stajyer" tanımına uymadığınızı gösteriyor!
Ne Yapmalı?
1. Hemen bir Linkedin hesabı açın. Olabildiğince net ve detaylı bilgiler ile sayfanızı oluşturun.
2. Okuduğunuz bölümden mezun olan abi ve ablalarınızın bitirdiğinde hangi şirketlerde çalıştıklarını öğrenin. (Hocalarınıza sorun, üst sınıflara sorun, Linkedin de araştırın) O şirketlerin web sayfalarını ve Linkedin sayfalarını takibe alın.
3. Mezunlarınızdan olan büyüklere Linkedin üzerinden bağlantı talebi gönderin, onlardan şirket ve sektörünüz hakkında usturuplu limitler dahilinde sorularınıza cevaplar aradığınızı belirtin, tavsiyelerini alın.
4. Staj yapmak ve karşılıklı bir beğenide ilerde çalışmayı düşündüğünüz şirketlerin İnsan Kaynakları biriminin yöneticilerine de Linkedin üzerinden ulaşın, bağlantı kuramıyorsanız bile takibe alın.
5. Sektörünüzle ilgili Linkedin yayınlarına abone olun, kullanıcı gruplarını bulun, etkinlikleri takibe alın. Öğrenciler için uygun olan etkinliklere katılmaya çalışın.
6. Hiç iş tecrübeniz yok, onu biliyoruz zaten, ama okuduğunuz bölümdeki derslerden iyi olduklarınızı, proje ödevlerinizi vb. ne kadar çok fazla detayı yazdığınız bir özgeçmiş dosyanız hazır olsun. Hep güncel tutun.
7. Yazları boş gezmeyin, tatil yapmayın demiyoruz, ama diğerlerinden ayrılmak istiyorsanız gönüllü projelere katılın, kampanyalara destek olun. Bunları nereden bulurum ki diyorsanız yaşadığınız yerin belediyesinde bu tür bir çok etkinlik vardır, oradan başlayabilirsiniz.
Kısaca bırakın mezun olmayı, staj yeri aramadan bile sektörünüzü dijital dünyada tanıyın, kendinizi fark ettirin. En azından ikinci sınıftan itibaren bunları yapın.
Ne Yapmamalı?
1. Yaz stajınızı Mayıs Haziran aylarında aramayın! Artık çok geç!
2. Araya adam sokacaksanız bile yukardaki adımları tamamlayın, sizi dijital dünyada tarayacak kişiler için iz bırakın.
3. Reklam ve tasarım vb. gibi bir sektöre hazırlanmıyorsanız, e-mail adresi olarak Marvel kahramanlarının kısaltmalarını filan kullanmayı bırakın. [email protected] un ne zararı var?
4. CV dosyanızın adını ozgecmis.doc yapmayı bırakın. Alim_Kucukpehlivan_CV_Turkce.doc gibi bir şeyi tercih edin.
5. Kendi işinizi mümkünse kendiniz takip edin, araya o kadar adam koymayın. Bunun sizi zayıf göstereceğini bilin.
Biz: Staj tarihinden 1 yıl önce şirketimizi takibe alan, ne yapabilirim diye sorular soran, Linkedin profilinde sektörü takip ettiğini gördüğümüz birini mi staja kabul edince mutlu oluruz? Araya koyduğunuz ricacıyı kırmamak için birini staja kabul edince mi mutlu oluruz? Biz mutlu olunca siz de mutlu olursunuz!”
Alim Küçükpehlivan’a öğrencilerimize altın değerinde öğütleri için çok teşekkür ederim. Gerçekten bu öğütlerin, dikkate alan öğrencilerin hayatına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Alim Küçükpehlivan’ın ifade ettiklerine ek olarak, Türkiye'de ihtiyaç fazlası alanlarda çok fazla yüksek öğretim programı açılması ve olabildiğince çok kişiyi üniversite mezunu yapma politikası, staj imkanı ve sonrasında istihdam imkanı sağlayacak firmaların ihtiyacının çok üzerinde bir stajyer ve eleman arzı yarattığını da belirtmek istiyorum. Bu durum, bir yandan diplomalı işsizlerin sayısını artırırken, diğer yandan birçok programda mezuniyet için zorunlu olan staj uygulamasını yapacak yer bulma konusunda sıkıntılar ortaya çıkarıyor. Hatta bazı firmaların bu durumdan pay çıkarmaya çalışıp, staj yaptırma karşılığında öğrencilerden para almaya başladığını bile görüyoruz. İğneyi yüksek öğretim alanındaki akademisyenler olarak kendimize de batırmak gerekirse, bizler de uluslararası düzeyde yeterince yetkin profesyoneller yetiştirmek konusunda yeterli değiliz. Böyle bir durumda, pek çok öğrenci için son çare, Alim Küçükpehlivan’ın yazısında bahsettiği gibi, yakınlarını devreye sokmak oluyor.
……………
Yazımın sonunda 2018 yılında Anadolu Üniversitesinden ayrılarak kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin önemli bir başarısını paylaşmak istiyorum. Dünya çapındaki üniversitelerin, 2015 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı doğrultusunda toplumsal, çevresel ve sosyal gelişme faaliyetlerini değerlendiren Times Higher Education (THE) 2024 Etki Sıralamasına göre Eskişehir Teknik Üniversitesi, 12 alanda dünya genelinde ilk 1000 üniversite arasına girerek kayda değer bir başarı elde etti.
Bu kapsamda; ESTÜ, “Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim” amacında değerlendirmeye alınan dünyadaki tüm üniversiteler arasında 301-400 aralığında, “Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” ile “Amaç 14: Sudaki Yaşam” amaçlarında 401-600 aralığında, “Amaç 2: Açlığa Son”, “Amaç 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji”, “Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Amaç 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Amaç 13: İklim Eylemi” ve “Amaç 15: Karasal Yaşam” amaçlarında 601-800 aralığında, “Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon”, “Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması” ve “Amaç 16: Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” amacında ise 801-1000 aralığında yer alarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerindeki başarısını gösterdi.
Gerçekleştirdiği çalışmalarla her yıl istikrarlı bir şekilde yükselen Eskişehir Teknik Üniversitesi, dünya çapındaki önemli üniversiteler arasında yer alma hedefine emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir. Daha nice büyük başarılara…