Öğretmenlik mesleğini kariyer basamaklarına ayıran Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) 14 Şubat 2022'de yürürlüğe girmişti.
MEB,12 Mayıs 2022 tarihinde de Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ni yayımlayarak kariyer basamakları ile ilgili işlemleri başlattı.Başlatılan bu süreç ile birlikte,'Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı', hem eğitim camiası hem de siyasetin tartışma konularından biri oldu.Tartışmalar ve sınav karşıtı eylemler sürerken, Mili Eğitim Bakanlığı, eğitim iş kolundaki bazı sendikalarla inatlaşmasını sürdürdü ve 'yasal süreç devam ettiği halde' Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı'nı uyguladı.
Muhalefet partileri ve bazı sendikalar sınavın yapılmaması gerektiğini savunurken, iktidar ise tüm öğretmenlere 'sınava girin' çağrısı yapmıştı.
Sınav öncesinde eğitim iş kolundaki sendikaların dileklerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e anlatma şansı bulamamalarına karşın, Anayasa Mahkemesi görüşülmekte olan ÖMK davasında üye sayısı en fazla üç sendikayı dinleme kararı almıştı.
Bu arada 15 eğitim sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında 'çok sık rastlanmayan yasal bir hakkı kullanarak' AYM'ye kararın yaratacağı sonuçları açıklayıcı görüşlerini yazılı olarak sunmuştu.
Sendikaların tüm çabalarına rağmen,halk arasında uzman öğretmenlik sınavı olarak da isimlendirilen; Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı yapıldı ve sonuçları da geçtiğimiz günlerde açıklandı.
KARİYER YOK, BASAMAK VAR!..
Uzman öğretmenlik sınavına başvuran 432 bin 672 öğretmenimizin 422 bin 368'i sınavda başarılı oldu.
Lisansüstü eğitim yaptıkları için sınavdan muaf tutulanlarla birlikte toplam
516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen olmaya hak kazandı.
Başöğretmenlik sınavına başvuran uzman öğretmenlerin, 66 bin 422'si sınavda başarılı oldu.
257 uzman öğretmen doktora eğitimi yaptıkları için sınavdan muaf tutuldu.
Böylece 66 bin 679 uzman öğretmen başöğretmen unvanı kazandı.
GERÇEK BAŞARI MI?
100 sorunun yöneltildiği sınavın ardından sınav sorularının kolay olması çok eleştiri aldı.Bilindiği gibi, öğrencilerin girdiği üniversite sınavlarında 4 yanlış, lise sınavlarında ise 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Öğretmenlerin girdiği sınavda ise, sonuçlar 70 puan üzerinden değerlendirildi ve yanlışlar doğruları götürmedi.
Sınav sonuç bilgilerine bakıldığında 'çok kolay' ve ilkokul düzeyinde soruların sorulduğu konuşulan sınavda 10 bin 304 öğretmen sınavda başarılı olamadığı için uzman öğretmen unvanı alamadı.
Başöğretmenlik sınavında ise, 1645 öğretmen başarılı olamadı.
SONUÇ OLARAK…
Öğretmenlerin kişisel gelişimine ve eğitimin niteliğinin artmasına hiçbir katkısı olmayacak yeni mesleki hiyerarşi, bırakın sorunları çözmeyi eğitimdeki sorunları daha da derinleştirecektir.Üstelik,yasal süreç devam ettiği halde sınav işlemlerinin inatla sürdürülmesinin eğitim dünyasını yine uzun yıllar sürecek bir karmaşa ortamına sürükleyeceği ve eğitim emekçilerinin yine mağdur edileceği şimdiden bellidir.
Sonuç olarak geriye; sözleşmeli öğretmen,ücretli öğretmen, öğretmen,uzman öğretmen ve başöğretmenlerin bulunduğu 5 parçaya bölünmüş bir öğretmen odası ile Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan'ın, 'Gerek 'kışkırtmalara' prim vermedikleri gerekse gösterdikleri 'üstün başarıdan' dolayı uzman öğretmenleri ve başöğretmenleri kutlayan mesajı kaldı…