CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel, Kadın Kolları Kurultayı’nda “CHP’nin oklarının en ortasındaki Devletçilik okunu, çevreci, doğa dostu ve sürdürülebilir kalkınma projeleri ile kadın-erkek eşitliğine yönelik net tutumumuzla yarısını yeşile yarısını mora boyayacağız” dedi.
Bu sözler parti içinde ve dışında büyük bir tartışma başlattı. Özellikle “güvendikleri dağlara kar yağdığı için” uzun zamandır sesleri/solukları çıkmayan “numaracı cumhuriyetçiler” ile kendini liberal solcu (ne demekse!..) olarak tanımlayanlar bu açıklamaya pek sevindiler ama galiba hevesleri yarım kaldı.
ÖZGÜR BEY NE DEMEK İSTEDİ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel hızla yaptığı açıklamada;
“Özel'in Devletçilik okunu anlatırken çevreci ve toplumsal cinsiyet eşitliğine bağlı politikalarını vurguladığını ve çevreciliği temsil eden yeşil ve kadın-erkek eşitliğini simgeleyen mor renk, devletçilik anlayışımızla sembolize edilmek amacıyla ifade edilmiştir. Partimizin simgesi ve bayrağı ile ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değildir," dedi.
NEDEN DEVLETÇİLİK OKU?
CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce “Halk Fırkası” adıyla kurulmuştur. Aslında kuruluşun temeli 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nde atılmıştır. 1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır.
Devrimlerin gelişim sürecine paralel olarak, CHP’nin 6 ilkesi aşamalı bir şekilde parti programına girmiştir.
1927 yılında toplanan CHF Kurultayı’nda kabul edilen Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık ve Laiklik ilkelerine, 1931 yılında toplanan CHF Kurultayı’nda Devletçilik ve İnkılapçılık (Devrimcilik) ilkeleri eklenmiştir.
CHP’nin altı oklu logosu, Köy Enstitülerinin kuramcısı ve uygulayıcısı, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünün kurucusu, İsmail Hakkı Tonguç tarafından çizilmiştir.
Altı ilkenin öncelik sıralamasını CHP logosunda yer alış sırasına göre yapmak doğru değildir. Çünkü, oklar öncü ve en uzun ok olan Devletçilik oku etrafında sıralanmıştır. Bu bağlamda tüm oklar eşit öneme sahip ilkeler olarak yorumlanmalı, Devletçilik okunun üstündeki ve altındaki ilkeler olarak tanımlanmalıdır.
Halkçılık, Milliyetçilik ve Cumhuriyetçilik ilkelerinin yani toplumu temel alan ilkelerin tam bağımsızlığın temsili olan Devletçilik okunun üstünde bulunması, ortak değerleri paylaşan ve yurttaşların eşitliği ortak paydasında birleşen halkın egemenliğinin devlet yönetimi üzerindeki önemini vurgulamaktadır.
Bu dağılımda Laiklik ve Devrimcilik ilkeleri üzerinde yükselen devletin gücünün, kamusal gönenç, çağdaşlık, toplumsal ve ulusal çıkar için kullanılacağı savında birleşilir.
ALTI OKUN ÇENTİĞİ!..
CHP logosundaki Devletçilik okunun altındaki çentiğin, Türkiye’de devletçiliğin katı müdahaleci bir sistem olmadığını ve karma ekonomik sisteme dayandığını işaret edebilmek amacıyla konulduğu düşünülmektedir. Bu demektir ki devlet, piyasayı bütünüyle kişilerin çıkarına serbest bırakmayacak, ekonomik yaşamı halk adına kollayacak, toplumun yoksul bıraktırılmış kesimlerini korumak üzere el atacaktır. Buna ek olarak, geri kalmışlık çemberini kırmak için, kamucu anlayışla yatırımlar yapacak, öncülük edecek, örnek olacaktır.
“Altı Ok”, sadece CHP’nin bayrağı ya da logosundan ibaret değildir. Altı Ok aynı zamanda Aydınlanma Devrimi’nin programıdır. Bu nedenle iktidara yürüyen ve önemli bir tüzük kurultayına hazırlanan CHP, yapay gündemlerle temel ilkelerinden ve asıl hedefinden saptırılma tuzağına düşmemelidir….